Når et nyslakt blir avkjølt til lagringstemperatur, vil det gå ned i vekt på grunn av fuktighetstap til atmosfæren. Avhengig av kjøleprosessen, kan dette være opptil 3 % av totalvekten. De høyeste tapene vil oppstå i de tidlige stadiene når temperaturforskjellen mellom slaktet og kjøletemperaturen i omgivelsene er størst.
Ved å øke luftfuktigheten rundt slaktet til en relativ fuktighet på mellom 90-95 %, reduseres fuktighetstapet fra kjøttet, og vekttapet kan reduseres til under 1 %,
Dette vil ha umiddelbar virkning på lønnsomheten til slakteriet, da man stopper omlag 4 kg av produktfordampingen fra en typisk side av storfekjøtt under nedkjølingsprosessen.
I tillegg til å øke fortjenesten som følge av redusert vekttap, vil høyere luftfuktighet i et kjølelager også øke luftens varmeledningsevne. Dette fører til at slaktet når lagringstemperaturen raskere, noe som igjen reduserer kjøleenergikostnadene og hemmer mikrobiell vekst på kjøttet.
Get a FREE 10-point guide to reducing evaporative losses during primary chilling with humidity control
Dette dokumentet inneholder en trinnvis veiledning for slakteriledere om hvordan man befukter en primær nedkjølingsoperasjon korrekt.
"Uavhengig testing har vist at ved å opprettholde den optimale luftfuktigheten under kjøling, reduseres vekttapet til slaktet uten at det dannes kondens inne i kjølelageret." Robert Ten Cate, konsulent, GM Steel. Les mer...
Du er kanskje også interessert i...